ММК-120 гадоў якасці і густу!
Хто з нас не любіць пачаць свой дзень з добрага сняданку? І абавязковым атрыбутам смачнага раніцы ў большасці з нас служыць лустачку далікатнай каўбаскі або парачка адварных сасісак. А вырабляюцца гэтыя выдатныя вырабы на Магілёўскім мясакамбінаце. У чарговым выпуску праекта " вось гэта-так!"ідзем на ММК. Разбярэмся, якія дэлікатэсы сёння вырабляе Магілёўскі мясны гігант, як працуецца моладзі на прадпрыемстве, а яшчэ даведаемся аб незвычайных рэкордах, якія штогод усталёўваюць работнікі мясакамбіната.
З чаго ўсё пачыналася
Магілёўскі мясакамбінат быў заснаваны ў 1905 годзе як гарадская бойня. Усе працэсы перапрацоўкі жывёлы і прадуктаў забою ажыццяўляліся ў той час ўручную. Прадпрыемства не мела гарачага водазабеспячэння, электраэнергіі і не было абсталяванае халадзільнымі ўстаноўкамі. Перапрацоўка жывёлы не перавышала 20 галоў у суткі.
У 1913 г.прадпрыемства было рэканструявана і абсталяванае льдосоляным халадзільнікам, а ў 1922 г. быў пабудаваны каўбасны цэх магутнасцю да 1 т вырабаў у змену.
За гады Вялікай Айчыннай вайны камбінат быў цалкам разбураны. Пасля вызвалення Магілёва, з чэрвеня 1944 г., пачалося яго актыўнае і паспяховае аднаўленне. Быў дадзены старт будаўніцтву новых вытворчых карпусоў, прадуманы шэраг тэхнічных і арганізацыйных мерапрыемстваў па павелічэнні даваеннай магутнасці прадпрыемства. Вялікі ўклад у тэхнічнае пераўзбраенне вытворчасці ўнеслі вынаходнікі і рацыяналізатары камбіната.
За паспяховае выкананне заданняў пяцігодкі і дасягненне высокіх тэхніка-эканамічных паказчыкаў Указам Прэзідыума Вярхоўнага Савета СССР ад 6 студзеня 1971 г.Магілёўскі мясакамбінат узнагароджаны ордэнам Працоўнага Чырвонага Сцяга.
30 студзеня 2002 г.прадпрыемства зарэгістравана як ААТ «Магілёўскі мясакамбінат». У 2018 годзе ён стаў сертыфікаваным экспарцёрам ялавічыны ў Кітай. У 2020 г.на камбінаце скончылі будаўніцтва свінагадоўчага комплексу і цэха па вытворчасці камбікармоў.
А як цяпер?
Магілёўскі мясакамбінат ажыццяўляе дзейнасць на мясным рынку ўжо амаль 120 гадоў і спецыялізуецца на вытворчасці і рэалізацыі каўбасных вырабаў, мясных далікатэсаў і паўфабрыкатаў. На сённяшні дзень прадпрыемства з'яўляецца адным з найбуйнейшых у мясной прамысловасці Беларусі.
ММК сёння-гэта сучаснае прадпрыемства са значнымі вытворчымі магутнасцямі і высокакваліфікаванымі кадрамі. Тут пастаянна пашыраецца асартымент выпускаемай прадукцыі, укараняецца новае сучаснае абсталяванне, праводзіцца ўдасканаленне тэхналагічных працэсаў, павышаецца культура вытворчасці, ствараюцца лепшыя ўмовы для высокапрадукцыйнай працы.
Акрамя вытворчай дзейнасці, ММК займаецца рознічным гандлем і грамадскім харчаваннем. Сетка фірменных магазінаў карыстаецца заслужанай увагай у магілёўцаў і гасцей горада, а сталовыя прадпрыемствы прапануюць без перабольшання адны з самых смачных страў у горадзе. Прыемна, што і коштавая палітыка ў іх застаецца вельмі дэмакратычнай з году ў год.
Смачны асартымент
У шырокім асартыменце выпускаемай прадукцыі-вараныя каўбасы, сасіскі і сардэлькі, прадукты для дзіцячага харчавання, варана-вэнджаныя, полукопченые, сыравэнджаныя і сыравяленыя каўбасы, мясныя дэлікатэсы, тушонка, пельмені, чабурэкі, мясныя паўфабрыкаты і многае іншае. А шашлыкі, стэйкі і каўбаскі Магілёўскай вытворчасці літаральна разлятаюцца з прылаўкаў магазінаў з пачаткам вяснова-летняга сезона.
Асноўная стаўка ў рэалізацыі прадукцыі на прадпрыемстве зроблена на ўнутраны рынак краіны. Аднак мясакамбінат пашырае прысутнасць і на замежных пляцоўках. Мясныя вырабы пастаўляюцца ў Расію, Азербайджан, Кітай, Кіргізію, Казахстан, Арменію, Грузію і нават у В'етнам.
Гады якасці
"Шануем традыцыі, паляпшаючы якасць" - так гучыць адзін са слоганаў Магілёўскага мясакамбіната.
Менавіта такім лозунгам і кіруюцца ў сваёй працы ўсе без выключэння супрацоўнікі прадпрыемства. Пра гэта нам распавяла начальнік вытворчай лабараторыі Іна Леаненка:
- Якасць не з'яўляецца катэгорыяй пастаяннай. Тое, што здаецца вяршыняй сёння, заўтра можа апынуцца ўжо недастатковым. Таму наша прадпрыемства знаходзіцца ў бесперапынным пошуку, каб дамагацца перавагі ў канкурэнтнай барацьбе. Сёння якасць варта трактаваць значна шырэй, уключаючы такія характарыстыкі прадукцыі, як інавацыйнасць, экалагічнасць, Кліентаарынтаванасць, эфектыўнасць і многае іншае. Наша вытворчая лабараторыя дзякуючы падтрымцы кіраўніцтва мае ўсе магчымасці для дасягнення пастаўленых мэтаў у атрыманні высакаякаснай прадукцыі.
Характэрна, што менавіта пры наведванні Магілёўскай вобласці Прэзідэнт Беларусі Аляксандр Лукашэнка сказаў пра тое, што 2024 год будзе для нашай краіны Годам якасці. Таму менавіта Магілёўская вобласць, і ў прыватнасці Магілёўскі мясакамбінат, павінны стаць флагманам па выпуску якаснай высокатэхналагічнай узорнай прадукцыі, лічаць на ММК.
Аб найвышэйшай якасці прадукцыі Магілёўскага мясакамбіната гавораць і шматлікія ўзнагароды, атрыманыя прадпрыемствам на розных выставах і конкурсах. Вось толькі некаторыя з апошніх: 10 прадуктаў ММК былі ўдастоены залатых медалёў на выставе «Прадэкспа-2024». Ялавічына» Калядная«, каўбаса» Каралеўская прэміум«,» Прошутто прэміум " і іншыя вырабы сталі лепшымі на прэстыжнай выставе. А яшчэ ў скарбонцы Магілёўскага мяснога гіганта такія ўзнагароды, як» прадукт года – 2023«, чатыры прызы Рэспубліканскай бізнес-прэміі» лідар спажывецкага рынку-2023«, у тым ліку Гран-пры ў намінацыі» Мясная прадукцыя «за шырокі асартымент і высокую якасць,» Народная марка Беларусі – 2024«,» рэгіянальны брэнд " і многія іншыя.
» Жесть " як смачна
Мінулай восенню на Магілёўскім мясакамбінаце адкрылі першую ў вобласці лінію па вытворчасці мясных кансерваў. Менавіта з новага цэха і пачалося наша падарожжа па вытворчых плошчах ММК. На новай лініі расійскай вытворчасці сёння выпускаюцца мясныя кансервы двух відаў-з ялавічыны і свініны. Гастранамічная навінка трапляе на паліцы магазінаў у бляшаных банках з яркімі этыкеткамі, дызайн якіх выбралі самі магілёўцы, паўдзельнічаўшы ў народным галасаванні. У планах у вытворцы-пашырэнне асартыменту. Па сакрэце нам распавялі, што ў найбліжэйшай будучыні плануецца выпуск тушонкі з зубра.
А арганізуе працу на новай лініі майстар кансервавага ўчастка Вікторыя Дзям'янкава, якая прыйшла на прадпрыемства менш за год таму, але ўжо асвоілася і на зубок ведае ўвесь тэхналагічны працэс.
- Нашы кансервы па завяршэнні працэсу вытворчасці адпраўляюцца на склад гатовай прадукцыі, дзе вытрымліваюцца 11 дзён, перш чым патрапіць на прылаўкі крам, – дзеліцца сакрэтамі вытворчасці Вікторыя. - Банка тушонкі можа захоўвацца ад 2 да 3 гадоў. Зараз мы вырабляем ад 11000 да 16000 слоікаў за змену, але выходзім на большы ўзровень, так як на нашу тушонку ёсць добры попыт у спажыўцоў.
Абед па раскладзе
Пасля наведвання кансервавага цэха ў нас, зразумела, прачнуўся апетыт. А гэта выдатная нагода наведацца ў сталовую Магілёўскага мясакамбіната. Так як змена на прадпрыемстве пачынаецца ў 7 раніцы, для работнікаў у сталовай арганізаваны не толькі звыклы ўсім абед, але і ёсць магчымасць паснедаць. Чым мы і скарысталіся. Наш прыём ежы складаўся з яечні Глазуноў з кавалачкам фірмовай каўбасы ад ММК, салаты «Селядзец пад футрам», двух аладак са смятанай, шклянкі яблычнага соку і булачкі з разынкамі. Такі шчыльны сняданак звычайна абыходзіцца супрацоўніку камбіната ў 3,5-4 Беларускія рублі.
З сасіскамі па жыцці
Фінальным пунктам нашай экскурсіі па прадпрыемстве стаў, бадай, самы смачны-каўбасна-кулінарны-цэх. Менавіта тут на лініі вытворчасці сасісак амаль паўстагоддзя працуе Зінаіда Камарова. Зінаіда Конанаўна вось ужо 46 гадоў працуе Фармоўшчыкам каўбасных вырабаў і за змену вырабляе каля 3 тон сасісак!
- Мне добра тут працуецца, бо Я люблю сваю справу. З гадамі прыкметныя перамены. Ўдасканальваецца абсталяванне, усё паляпшаецца – і сасіскі становяцца яшчэ смачней. Дарэчы, мае любімыя так і называюцца - »любімыя". На сняданак з'ядаю 2-3 штучкі абавязкова. На заслужаны адпачынак пакуль не збіраюся, начальства просіць яшчэ папрацаваць, а мне мая праца падабаецца.
Ня вытворчасцю адзіным
- Мы актыўна займаемся грамадскай дзейнасцю. Удзельнічаем у шматлікіх праектах сацыяльнай накіраванасці. Заўсёды прымаем самы непасрэдны ўдзел у рэспубліканскіх і абласных святах, патрыятычных і спартыўна-масавых мерапрыемствах, – дзеліцца в.а. начальніка аддзела развіцця і маркетынгу Наталля Прищиц. - А яшчэ мы прысутнічаем на розных выставах не толькі ў Беларусі, але і ў краінах СНД і далёкага замежжа. Наша прадукцыя ўжо пабывала ў Кітаі, Хабараўскам краі і многіх іншых рэгіёнах, а зусім нядаўна мы прэзентавалі нашы смачныя тавары на ВДНГ ў Маскве. Усё, каб нашы прадукты ведалі і любілі як мага больш спажыўцоў па ўсім свеце.
Рэкорд, яшчэ рэкорд
Добрай традыцыяй у ММК стала віншаваць працаўнікоў вёскі з» Дажынкамі", ставячы які-небудзь смачны рэкорд. Напрыклад, Магілёўскі мясакамбінат вырабіў да абласных "Дажынак-2022«, якія праходзілі ў Слаўгарадзе, палку варанай каўбасы рэкорднай даўжыні – 50 метраў, а на свяце» Дажынкі-2023" у Хоцімску работнікі мясакамбіната ўсталявалі новы нацыянальны рэкорд, прыгатаваўшы самую вялікую катлету ў Беларусі. Яе дыяметр 2 метра, а вага – 155 кг! Дарэчы, пасля свята катлета была перададзена ў Хоцімскі псіханеўралагічны дом-інтэрнат.
Выснова
Наведаўшы Магілёўскі мясакамбінат, мы яшчэ раз пераканаліся, што на Магілёўшчыне робяць не толькі якасна, але і смачна. Усё таму, што працуюць тут прафесіяналы, якія вельмі любяць сваю справу. А любы прадукт, прыгатаваны з любоўю, не можа быць нясмачным. І яшчэ пасля наведвання ММК у нас не на жарт разгуляўся апетыт, і я зразумеў, што, да свайго сораму, ніколі не спрабаваў магілёўскія пельмені ... А вы?
-
02.06.2022День защиты детей с ОАО "Могилевский мясокомбинат"Для маленькіх жыхароў горада прафсаюзнай арганізацыяй ААТ» Магілёўскі мясакамбінат " сумесна з адміністрацыяй прадпрыемства было арганізавана вялікае свята з конкурсамі, танцамі і дэгустацыяй прадукцыі камбіната.Чытаць далей
-
28.03.2022Сусветная выстава «ЭКСПА-2020» у ДубаіЗ 22.03.2022 г. - 25.03.2022 г. у павільёне Беларусі на Сусветнай выставе «ЭКСПА-2020» у Дубаі адбыліся дні Магілёўскай вобласці.Чытаць далей